Strona główna  |  Niedobór witaminy D a ryzyko zachorowania na Covid-19

Niedobór witaminy D a ryzyko zachorowania na Covid-19

Witamina D poza wielokierunkowym działaniem fizjologicznym w gospodarce wapniowo-fosforanowej oraz utrzymywaniu prawidłowej struktury i funkcji kośćca, wpływa także na układ odpornościowy, zwłaszcza jeśli chodzi o ochronę przed infekcjami. Badania wskazują, że spadek odporności w okresie jesienno-zimowym może być związany z mniejszą ekspozycją na promieniowanie słoneczne, a więc z niższym poziomem witaminy D.

W ostatnich miesiącach zwrócono szczególną uwagę na witaminę D, której suplementacja miałyby mieć potencjalnie korzystne działanie zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu COVID-19. Dostępne informacje sugerują, że uzasadnione jest podawanie chorym na COVID-19 witaminy D w dużej dawce (50 000 IU 2 razy w tygodniu). Miałoby to być szczególnie korzystne u tych pacjentów, u których poziom witaminy D w surowicy jest niski.

Jedna z najnowszych prac opublikowana przez naukowców z Hospital Universitario Marqués de Valdecilla dowodzi, że 82,2 % z 216 pacjentów z COVID-19 leczonych w tym szpitalu w marcu 2020 roku miało niedobór witaminy D. Co istotne, mężczyźni mieli niższy poziom witaminy D niż kobiety. Ponadto, chorzy na COVID-19, u których zaobserwowano niższy poziom witaminy D mieli również podwyższone poziomy markerów stanu zapalnego w surowicy, w tym ferrytynę i D-dimery. W grupie kontrolnej (osoby w podobnym wieku, z tego samego obszaru geograficznego) niedobór witaminy D zaobserwowano u 47,2 % osób. Wyniki te wskazują na większą częstość występowania niedoboru witaminy D u hospitalizowanych pacjentów z COVID-19 w porównaniu z grupą kontrolną. Warto podkreślić jednak, że nie znaleziono związku między stężeniem witaminy D a ciężkością choroby, w tym śmiertelnością. Autorzy badania przyznają także, iż wyniki przeprowadzonych badań nie wykazują, że niedobór witaminy D jest czynnikiem ryzyka zarażenia się chorobą.

Źródło:
J. L. Hernández, D. Nan, M. Fernandez-Ayala, M. García-Unzueta, M. A. Hernández-Hernández, M. López-Hoyos, P. Muńoz-Cacho, J. M. Olmos i współautorzy. Vitamin D Status in Hospitalized Patients with SARS-CoV-2 Infection. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2020; doi:10.1210/clinem/dgaa733.