Strona główna  |  Otyłość może zwiększać ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19: nowe doniesienia

covid

Otyłość może zwiększać ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19: nowe doniesienia

Od początku pandemii COVID-19 naukowcy prowadzą badania nad przebiegiem zakażenia SARS-CoV-2 u osób chorych przewlekle: z nadciśnieniem tętniczym, chorobą niedokrwienną serca czy cukrzycą typu 2. W ostatnich miesiącach opublikowano także wiele prac poświęconych problemowi otyłości. Może ona pogarszać rokowanie pacjentów, nawet pod nieobecność wymienionych wyżej schorzeń, a także niezależnie od wieku i płci. Problem ten jest istotny zwłaszcza w kontekście wciąż niepokojących danych epidemiologicznych wskazujących na wzrastający odsetek osób z nadwagą lub otyłością. Szacuje się, że na świecie z otyłością zmaga się obecnie ponad 650 milionów dorosłych oraz 124 miliony dzieci i nastolatków1, a w wielu krajach odsetek osób z nieprawidłowym BMI przekracza 20 do 50 procent. Wśród postulowanych przyczyn pogarszających rokowanie tej populacji pacjentów w przebiegu infekcji SARS-CoV-2 wymienia się między innymi osłabienie odpowiedzi immunologicznej, w tym ograniczoną zdolność do produkcji interferonów oraz przeciwciał. Dzieje się tak z powodu znacznej aktywności metabolicznej komórek tkanki tłuszczowej trzewnej, co skutkuje produkcją licznych cytokin prozapalnych i upośledzeniem mechanizmów odpowiedzi immunologicznej związanej z limfocytami T. Niektórzy badacze sugerują, że tkanka tłuszczowa zgromadzona w jamie brzusznej może stać się swoistym „rezerwuarem” enzymu konwertującego angiotensynę (ACE2), a także koronawirusów, wirusa grypy typu A, czy prątków gruźlicy1. Ponadto nacisk na przeponę, oraz pośrednio na płuca, może upośledzać prawidłową wentylację i sprzyjać infekcjom układu oddechowego2. Postuluje się, że podobnie do otyłych z objawową grypą sezonową, pacjenci z COVID-19 mogą generować bardziej zakaźny aerozol1. Nie należy zapominać, że otyłość jest także czynnikiem występowania innych chorób przewlekłych, które pogarszają rokowanie pacjentów z SARS-CoV-2.

Na wymienione wyżej czynniki wiążące otyłość z COVID-19 wskazywali także autorzy pracy opublikowanej na łamach Metabolism1 pod koniec ubiegłego roku. Przegląd systematyczny i meta-analiza autorstwa Huang i wsp. objęła ponad 45 tys pacjentów – będących uczestnikami 33 badań obserwacyjnych (prospektywnych i retrospektywnych). W zakwalifikowanych badaniach odsetek osób z otyłością, zdefiniowaną w większości wskaźnikiem BMI powyżej 30, wynosił od 10 do 60 procent. Klinicznie istotne punkty końcowe obejmowały: hospitalizację pacjentów z SARS-CoV-2 (wynikowe ryzyko względne – OR wyniosło 2,36; 95% PU: 1,37 – 4,07; p=0,002), przyjęcie na Oddział Intensywnej terapii (OIT) (2,32; 1,38 – 3,9; p=0,001), konieczność zastosowania wentylacji mechanicznej (IMV) (2,63; 1,32 – 5,25; p=0,006) oraz zgon (1,49; 1,2 – 1,85; p<0,001*). Podobne zwiększenie ryzyka ciężkiego przebiegu infekcji dotyczyło pacjentów z otyłością brzuszną.

Autorzy podkreślili potrzebę podjęcia skutecznych działań dla zwiększenia świadomości zagrożeń wynikających z otyłości, zwłaszcza w aspekcie obecnie trwającej pandemii. Mogą one dotyczyć także promocji zachowań  zapobiegających otyłości, w tym aktywności fizycznej na świeżym powietrzu oraz przestrzegania zdrowej diety od wczesnego dzieciństwa.

 

Źródło

  1. Huang Y, Lu Y, Huang YM, Wang M, Ling W, Sui Y, Zhao HL. Obesity in patients with COVID-19: a systematic review and meta-analysis. Metabolism, 2020, 113, 154378. doi: 10.1016/j.metabol.2020.154378.
  2. https://www.mp.pl/covid19

* – wyniki analizy wieloczynnikowej, PU – przedział ufności